
Druhým malým nahlédnutím pod mé ruce v kuchyni je recept na australské masové koláče.
Masové koláče jsou dokonalým vyjádřením záměru Boha s troubou. Na povrchu křupavé těsto, vevnitř masová (či jiná skvělá náplň) a všudypřítomná úžasná vůně.
Masové koláče nejsou zrovna nějak extra složitým receptem, ale mně spíš dělal problém sehnat na ně správou formu. Po troše bádání v hlubinách internetu jsem pořád nemohla najít správnou velikost formy v kombinaci s rozumnou cenou.
Až na jedné ,,okukovací" procházce po Tescu jsem našla dvě malé rozebíratelné formy (ve tvaru klasické formy na koláče, ale pouze zmenšené), které nebyly zrovna drahé.
Masové koláče
Opět se musím malinko přiznat k lenosti - na koláč by se správně mělo vypracovat křehké těsto do spodní části a nahoře ho potáhnou listovým těstem, nicméne já jsem použila na obě vrstvy těsto listové - kupované. A výsledek nebyl zrovna špatný. Nebojte, příště si dám tu práci a ozkouším koláče na základu z křehkého těsta.
Ingredience (4 koláče):
2,5 plátku listového těsta (přibližně 340 g - klasické balení má plátky 3 a 400g) - plátky je lepší dělat silnější, aby udržely náplň
400 g mletého masa (já použila směs hovězího a vepřového)
malý rajčatový protlak (takový co vypadá jako paštika :D)
2 celá rajčata
dvě střední cibule
mražená kukuřice
oregano, drcený kmín, sůl, pepř, česnek, olej, čerstvá bazalka
vajíčko na potření
Postup:
Na rozpáleném oleji jsem si orestovala cibuli nakrájenou na větší kostky (mám ráda hodně cibule na velké kousky, takže jsem s ní opravdu nešetřila ;-)), když zezlátla, přidala jsem mleté maso, kmín, sůl a pepř a nechala maso restovat.
Mezitím jsem si utřela česnek a nakrájela rajčata - také na větší kostky (v masové směsi mi nevadí rajčatové slupky, takže jsem rajčata neloupala, ani nezbavovala semínek).
K orestovanému masu jsem přidala protlak, česnek, rajčata a oregano a ochutila podle chuti ještě trochou soli.
Masovou směs jsem nechala dusit a nezitím si předehřála troubu a vyválela těsto. Těstem jsem vyložila formy a po okraji přejela válečkem, čímž se těsto ,,odkrojilo".
Když byla trouba rozpálená, stáhla jsem z plotny směs a nasekala do ní čerstvou bazalku. Touto směsí jsem naplnila formy kousek pod okraj, nasypala navrch trochu mražené kukuřice, okraj potřela rozšlehaným vajíčkem a přikryla opět plackou těsta, které jsem vidličkou přitiskla k okrajům. Nakonec jsem celé koláče potřela vajíčkem a strčila do trouby.
Pekla jsem při 190 °C cca 15 - 20 minut, dokud nebyly na povrchu zlaté (nemusíte se bát, že by se těsto neupeklo - a masová směs už je také vlastně hotová :-)
Koláče jsou dobré i studené, nicméně ohřívat je lepší je v troubě, protože těsto hodně nasaje šťávu ze směsi a v mikrovlnce pak snadno ,,gumovatí".
Dobrou chuť! :-)

